Megromlik a Nutella? Meddig tartható el a Nutella?

 • Ossza Meg Ezt
Megan Johnson

A csokoládé igen gazdag történelemmel rendelkezik, és a csokoládét italként, ételként, sőt, egy időben még valutaként is élvezték. Ma a csokoládéalapú harapnivalók a legnépszerűbb desszertek közé tartoznak világszerte.

A csokoládé édes, krémes és dekadens, és bizonyítottan kiválóan serkenti a dopamint, a boldogsághormont.

A csokoládé különböző formákban létezik. Van sütőcsokoládé, amely elég keserű, és sütéshez használják.

Az étcsokoládé kicsit keserű, de annál élvezetesebb, a tejcsokoládé pedig a népszerűbb, finomabb forma.

Annak ellenére, hogy az emberek mennyire szeretik fogyasztani, a csokoládéról köztudott, hogy tele van kalóriával, és nem túl egészséges. A Nutella egy olyan kenőcs, amelyet elsősorban mogyoróból és kakaóból készítenek, hogy csokoládé ízű legyen.

A Nutellát a csokoládé egészségesebb formájának tekintik, és mivel pasztaszerűen kenhető, a mogyoróvajhoz hasonlóan tökéletes reggeli és szendvicskészítéshez.

De most az a kérdés, hogy megromlik-e a Nutella? Ebben a cikkben erre a kérdésre adunk választ.

Azt is elmondjuk, hogyan kell megfelelően tárolni a Nutellás üveg(ek)et, és azt is, hogyan lehet észrevenni, ha megromlott a Nutella.

Mi az a Nutella egyébként?

A Nutella egy kenőcs, amelyet általában kenyérrel együtt használnak a reggelihez, akárcsak a mogyoróvajat és a margarint.

OLVASSA TOVÁBB: Meddig tart a grapefruit? Megromlik a grapefruit?

Általában csokoládé- és mogyorókrémként írják le, de összetételének körülbelül 50%-át pálmaolaj és cukor teszi ki.

A Nutellát alkotó kisebb összetevők országonként változnak, de az elsődleges elemek közé tartozik a módosított pálmaolaj, a cukor, a mogyoró, a kakaópor és a sovány tej.

Ennek a kenőcsnek az elkészítése a kakaóbabból történő kakaópor kinyerésével kezdődik. Ezután a mogyorót feldolgozzák, és csak egész és egészséges gyümölcsöket fogadnak el.

A kakaópor, a mogyoró, a sovány tej és a cukor nagy teljesítményű keverékét egy nagy tartályban pépesre keverjük.

Amint elérjük a megfelelő konzisztenciát, hozzáadjuk a módosított pálmaolajat.

Ez segít abban, hogy a Nutella-krém szobahőmérsékleten is megőrizze pasztaszerű állagát anélkül, hogy elolvadna.

Az országtól vagy a gyártóüzemtől függően ezen a ponton más kisebb összetevőket is hozzáadhatnak.

A reggeli család e jól ismert tagját számos étel csokoládéval való ízesítésére is használják.

Sütemények sütéséhez, italok készítéséhez, sőt, akár önmagában is fogyasztható.

Megromlik a Nutella? Meddig tartható el a Nutella?

Mint minden más feldolgozott élelmiszernek, a Nutellának is van szavatossági ideje.Ez a dátum a gyártó becslése a legjobb fogyasztási időre vonatkozóan, amely az eltarthatósági kutatások és az összetevők ismerete alapján készült.

OLVASSA TOVÁBB Mennyi ideig tart a sós víz Taffy? A sós víz Taffy romlik?

Ahogy a legtöbb feldolgozott élelmiszer esetében, úgy a Nutella esetében is tudod, hogy a szavatossági idő lejárta után is felhasználható. De meddig? Meddig tartható el a Nutella?

Először is beszélnünk kell az összetevőkről, és arról, hogyan hatnak az egészre. A Nutella cukorból, pálmaolajból, tejből, kakaóból és mogyoróból készül.

A cukor elég jó tartósítószer, mivel elnyeli a vizet és gátolja a mikroorganizmusok szaporodását. A tej tejtermék, és korlátozott eltarthatósági idővel rendelkezik.

A mogyoró szintén rövid tárolási idejéről ismert, és ez a kettő hozzájárul a Nutella viszonylag rövid eltarthatósági idejéhez.

Egy bontatlan üveg Nutella tovább eltartható, mint egy felbontott. Még hat hónappal a lejárati idő után is fogyasztható.

Egy felbontott üveg a felbontás után 12 hónapig is eltartható, kétségtelenül veszít némi frissességéből és minőségéből, de még mindig fogyasztható.

Tehát, bár a Nutella megromlik és a szavatossági ideje rövid, a mogyorókrémet még sokáig élvezheted.

Mindössze annyit kell tennie, hogy gyakorolja a megfelelő tárolást, kövesse a fenti tippeket, és hosszú ideig élvezheti a Nutella legjavát.

Honnan lehet tudni, hogy a Nutella rossz? Nutella szavatossági ideje!

Most már megállapítottuk, hogy a Nutella valóban megromolhat. A következő dolog tehát az, hogy hogyan lehet megállapítani, hogy megromlott-e.

OLVASSA TOVÁBB Hogyan tartható el az édes tea? Megromlik az édes tea?

Az élelmiszerek frissességének megállapításakor három mutató van. Van az illat, az íz és a kinézet; ezek a mutatók a Nutella esetében is működnek.

Az alábbiakban ismertetjük, hogy miként állapíthatja meg, ha a Nutella tégelye megromlott.

 • A Nutella nagy mennyiségű olajat tartalmaz, és a rossz olaj egyik biztos jele az avasodás. Ezért ha a Nutella tégelye avas és kellemetlen szagú lesz, akkor rossz, és ki kell dobni.
 • Mint csokoládés mogyorókrémnek, a Nutellának édes, csokoládés ízűnek kell lennie. Ha azonban keserű vagy kellemetlen íze lesz, akkor már nem alkalmas a fogyasztásra.
 • A Nutella krémes, pasztaszerű állagú; ez a tipikus kinézete és állaga. A Nutella megromlásának gyakori jele azonban, hogy az állaga szárazra és keményre változik.

Vegye figyelembe, hogy a Nutella sok olajat tartalmaz. Így egy kis tárolás után egy része feljön a tetejére. Ez nem annak a jele, hogy a Nutella tégelye rossz.

Ez más szendvicskenyérkenőcsökkel, például tahinivel vagy mustárral rendszeresen előfordul.

Ne feledd azt sem, hogy a hűtés megkeményítheti a Nutellát. Ezért nem árt, ha most vetted ki a hűtőből, és nem krémes.

OLVASSA TOVÁBB Hogyan tartható el a wasabi? Megromlik a wasabi?

Hogyan kell a Nutellát megfelelően tárolni?

Az, ahogyan az élelmiszert tárolja, nagyban befolyásolja, hogy a legjobbat hozza ki belőle, vagy rendszeresen pazarolja az erőforrásokat. A Nutella tárolása sem különbözik ettől.

Nagy mennyiségű cukrot tartalmaz, ami segít megakadályozni a mikroorganizmusok könnyű elszaporodását, ezáltal lassítja a lebomlási folyamatokat.

De akár felbontva, akár felbontatlanul, a helyes tárolási gyakorlatot kell követnie ahhoz, hogy a Nutellás tégely(ek) a lehető legtovább kitartson(ak). Az alábbiakban felsorolunk néhány tippet a tárolásra és a felhasználásra vonatkozóan:

 1. Tárolja a Nutellát szorosan záródó fedelű üvegekben.
 2. Ahogy a címke is mondja: "Hűvös, száraz helyen tárolni", a konyhai kamra egy ilyen hely.
 3. Miután kinyitotta az üveget, ügyeljen arra, hogy a fedelet szorosan zárva tartsa.
 4. Ügyeljen arra, hogy az üveg ne legyen hőforrástól vagy közvetlen napfénytől védve, különben a Nutellás üvegben lévő olajok szétválnak.
 5. A keresztszennyeződés elkerülése érdekében csak tiszta evőeszközt használjon. Ne használja az ujjait.
 6. Kerülje a hűtést; ez megkeményíti a kenőcsöt, és megnehezíti a tényleges "kenést".
 7. Ne fagyassza le a Nutellát, mivel általában üvegedényben kerül forgalomba. Az üveg bizonyos alacsony hőmérsékleten összetörik.
Adagolás: 1 adag

Megromlik a Nutella? Meddig tartható el a Nutella?

Előkészítési idő 15 perc Főzési idő 15 perc Teljes idő 30 perc

Összetevők

 • Nutella
 • Címkék és jelölők

Utasítások

 1. Olvassa el alaposan az útmutatót, hogy megtudja, mennyi ideig tart.
 2. Ellenőrizze a "Szavatossági idő" megjelölést, hogy tudja, mikor jár le.
 3. Ügyeljen arra, hogy hűvös, sötét helyen (kamrában vagy hűtőben) tárolja.

Megan Johnson szenvedélyes élelmiszer-rajongó és kreatív elme a népszerű blog, a Blog about Food mögött. Megan egy kisvárosban született és nőtt fel, és már fiatalon elkezdődött a főzés és az ízekkel való kísérletezés iránti szeretete. Gasztronómiai útja úgy indult, hogy szakácsiskolába járt, csiszolta tudását és bővítette ismereteit a nemzetközi konyhákról.Megan szakértelmének megosztására és mások inspirálására a konyhában indította el az Élelmiszerről szóló Blogot, hogy egy olyan platformot biztosítson, ahol kifejezheti szeretetét minden kulináris dolog iránt. A csábító ételfotózáshoz és az ínycsiklandó receptek készítéséhez való tehetségének köszönhetően a blogja gyorsan elkötelezett követőkre tett szert.Megan ételhez való hozzáállása az egyszerűségről és az öröm megtalálásáról szól. Úgy véli, hogy a főzés mindenki számára élvezetes élmény kell, hogy legyen, tudásszinttől függetlenül, és a blogja is ezt a filozófiát tükrözi. A gyors és egyszerű hétvégi vacsoráktól a kidolgozott hétvégi sütési projektekig minden alkalomra megfelelő receptek széles skáláját kínálja.Továbbá Megan vágya, hogy különféle kulináris hagyományokat és ízeket fedezzen fel a blogján. Lelkes utazóként kalandjaiból merít ihletet, ételeit pedig fűszerek és összetevők egyedi kombinációival tölti meg. Blogja kulináris útlevélként működik, és anélkül, hogy muszáj lenne, globális gasztronómiai utazásra viszi az olvasókathagyják el saját konyhájuk kényelmét.Meleg és lebilincselő írásmódjával Megan nem csak recepteket oszt meg, hanem értékes tippeket, trükköket és technikákat is közöl, amelyek képessé teszik olvasóit arra, hogy jobb szakácsokká váljanak. Az ételek iránti őszinte szenvedélye, valamint a megbízható és hozzáférhető receptek biztosítása iránti elkötelezettsége megerősítette blogját, hogy az ételkedvelők és a szakácsra törekvő szakácsok számára is elérhető legyen.Amikor Megan nincs a konyhában, ott lehet felfedezni a helyi termelői piacokat, felfedezni a rejtett kulináris gyöngyszemeket a városban, vagy új receptkoncepciókon agyalni. Megan Johnson ragadós lelkesedésével és a jó ételek iránti elkötelezettségével továbbra is inspirálja és örömet okoz olvasóinak, egy-egy ízletes recepttel.