Megromlik a humusz? Meddig tart a humusz a hűtőben?

 • Ossza Meg Ezt
Megan Johnson

A humusz egy pasztaszerű mártogatós, amely a Közel-Keletről származik. A humusz fő összetevői a csicseriborsó, az olaj, a fokhagyma, a tahini és a citromlé.

Ryan Ramas, MS, RD szerint a humusznak számos előnye van, többek között gyulladáscsökkentő hatású, valamint elősegíti az emésztés egészségét.

A hummusz, akárcsak a guacamole, a világ egyik legkedveltebb mártogatója.

Ez a mártogatós annyira népszerű, hogy Észak-Amerikában és Európában számos élelmiszerboltban megtalálható.

A humuszt nagyon könnyű elkészíteni, és gyakran kínáljuk a vendégeknek partikon.

Hogy elkerüljük, hogy ételmérgezést okozzunk vendégeinknek és magunknak, fel kell tennünk a kérdést; megromlik-e a humusz?

Tudnunk kell, mikor romlik meg a humusz, és hogyan állapíthatjuk meg, hogy a humusz megromlott.

A humusz megfelelő tárolására vonatkozó tippek szintén sokat segítenek.

OLVASSA TOVÁBB A Kakaópor megromlik? Mennyi ideig tart a kakaópor?

Megromlik a humusz? Mennyi ideig tart a humusz a hűtőben?

Igen, mint minden más élelmiszer (például a tahini vagy a salsa), a humusz is megromlik.

Az, hogy mikor romlik meg, sok tényezőtől függ, például attól, hogy házi készítésű vagy boltban vásárolt, hogy hűtött vagy nem hűtött, és így tovább.

Nézzünk bele mélyebben a helyzetekbe, és keressük meg a választ mindegyikre:

 • A felbontott, hűtés nélküli humusz mindössze négy órán át maradhat szobahőmérsékleten.
 • A házi készítésű humusz hűtőben három-négy napig eltartható.
 • A hűtött, bolti hummusz hat-hét napig eltartható. A bolti hummusz viszonylag tovább tart, mivel a gyártók steril, szennyeződés-ellenőrzött környezetben készítik.
 • Ha a bontatlan humuszt a fagyasztóban tartja, a házi készítésű és a boltban vásárolt egységek esetében egyaránt hat-nyolc hónapig eltartható a nyomtatott dátum után.

Egy dolgot mindig tartsunk észben: a humuszt hűtve kell tárolni, ha éppen nem fogyasztjuk.

OLVASSA TOVÁBB A Túró megromlik? Meddig tart a túró?

Minél tovább tartjuk a humuszt szobahőmérsékleten, annál hamarabb romlik meg és romlik meg.

A szobahőmérsékletű humusz lehetővé teszi a szennyeződések behatolását, és ideális helyet teremt a baktériumok és mikrobák számára a szaporodáshoz.

Ha a hummuszt légmentesen záródó edényben tartja a hűtőben, a mártás megóvja a nedvességtől és a szennyeződésektől.

Ha a humuszt hosszabb ideig szeretné tárolni, lefagyaszthatja.

A humuszt könnyedén lefagyaszthatjuk, és egy éjszaka alatt kiolvaszthatjuk a hűtőszekrényben, bár az íze nem biztos, hogy olyan jó lesz, mintha nem fagyasztanánk le.

Honnan lehet tudni, hogy a humusz rossz? Hummusz eltarthatósági ideje!

Ezek a szakértők azt is kijelentik, hogy a pestóhoz hasonlóan a boltok hűtött és nem hűtött humuszt is árulnak, és a humusz nagyon könnyen megromolhat.

Néhány jel, amely megerősíti, hogy a humusz megromlott:

Ha a humusz felületén penészesedés jelenik meg, az azt jelenti, hogy fogyasztásra alkalmatlanná vált, és ki kell dobni.

OLVASSA TOVÁBB Hogyan tartható el a barackpálinka? Megromlik a barackpálinka?

Ha a humusz szaga egy kicsit furcsa, vagy furcsa szaga van, akkor valószínűleg a humusz megromlott.

Előfordulhat, hogy a humusz textúrája megváltozik az olaj szétválása miatt. Ezt a problémát meg lehet oldani keveréssel. Ha azonban az állaga drasztikusan megváltozott, és az olaj teljesen szétválni látszik, akkor a legjobb, ha kidobja a terméket.

Még ha a humusz illata és kinézete jó is, ha tíz napnál tovább állt a hűtőben vagy a fagyasztóban, a legjobb, ha biztosra megy, és nem eszi meg a humuszt.

Végül, még ha a nyomtatott dátumon a "fogyaszthatósági idő" dátum is szerepel, ha a humusznak savanyú szaga van vagy romlottnak tűnik, semmiképpen ne fogyassza el.

A humusz elsősorban oxidáció, szennyeződés, nedvesség és baktériumok hatására romlik meg.

Következtetés

A humusz nagyszerű mártogatós vagy kenőcs lehet egy laza ebédhez. Számos oka van annak, hogy miért szeretné, ha ez az élelmiszer rendszeres éléskamraelem lenne.

OLVASSA TOVÁBB Mennyi ideig tart a bagel? Megromlik a bagel?

A WebMD szerint a humusz könnyen elkészíthető, egészséges összetevőkből készül, és tele van tápanyagokkal és rostokkal.

A benne lévő kalóriák, a benne lévő tápanyagok és a felhasználási módok tekintetében egészségesebb választás, mint a mi szeretett majonézünk.

A rossz humusz fogyasztása veszélyt jelenthet az egészségre, de a könnyen azonosítható jelek segítségével, amelyek azt mutatják, hogy a humusz megromlott, biztonságban van ezektől a kockázatoktól.

Adagolás: 1 adag

Megromlik a humusz? Meddig tart a humusz a hűtőben?

Előkészítési idő 15 perc Főzési idő 15 perc Teljes idő 30 perc

Összetevők

 • Hummusz
 • Légmentes tartályok
 • Címkék és jelölők

Utasítások

 1. Olvassa el alaposan az útmutatót, hogy megtudja, mennyi ideig tart.
 2. Címkézd fel a tartalmat és a dátumot a tartályodra, és tartsd számon, hogy mennyit használsz!
 3. Légmentesen záródó edényben, hűvös, sötét helyen (kamrában vagy hűtőben) tárolja.

Megan Johnson szenvedélyes élelmiszer-rajongó és kreatív elme a népszerű blog, a Blog about Food mögött. Megan egy kisvárosban született és nőtt fel, és már fiatalon elkezdődött a főzés és az ízekkel való kísérletezés iránti szeretete. Gasztronómiai útja úgy indult, hogy szakácsiskolába járt, csiszolta tudását és bővítette ismereteit a nemzetközi konyhákról.Megan szakértelmének megosztására és mások inspirálására a konyhában indította el az Élelmiszerről szóló Blogot, hogy egy olyan platformot biztosítson, ahol kifejezheti szeretetét minden kulináris dolog iránt. A csábító ételfotózáshoz és az ínycsiklandó receptek készítéséhez való tehetségének köszönhetően a blogja gyorsan elkötelezett követőkre tett szert.Megan ételhez való hozzáállása az egyszerűségről és az öröm megtalálásáról szól. Úgy véli, hogy a főzés mindenki számára élvezetes élmény kell, hogy legyen, tudásszinttől függetlenül, és a blogja is ezt a filozófiát tükrözi. A gyors és egyszerű hétvégi vacsoráktól a kidolgozott hétvégi sütési projektekig minden alkalomra megfelelő receptek széles skáláját kínálja.Továbbá Megan vágya, hogy különféle kulináris hagyományokat és ízeket fedezzen fel a blogján. Lelkes utazóként kalandjaiból merít ihletet, ételeit pedig fűszerek és összetevők egyedi kombinációival tölti meg. Blogja kulináris útlevélként működik, és anélkül, hogy muszáj lenne, globális gasztronómiai utazásra viszi az olvasókathagyják el saját konyhájuk kényelmét.Meleg és lebilincselő írásmódjával Megan nem csak recepteket oszt meg, hanem értékes tippeket, trükköket és technikákat is közöl, amelyek képessé teszik olvasóit arra, hogy jobb szakácsokká váljanak. Az ételek iránti őszinte szenvedélye, valamint a megbízható és hozzáférhető receptek biztosítása iránti elkötelezettsége megerősítette blogját, hogy az ételkedvelők és a szakácsra törekvő szakácsok számára is elérhető legyen.Amikor Megan nincs a konyhában, ott lehet felfedezni a helyi termelői piacokat, felfedezni a rejtett kulináris gyöngyszemeket a városban, vagy új receptkoncepciókon agyalni. Megan Johnson ragadós lelkesedésével és a jó ételek iránti elkötelezettségével továbbra is inspirálja és örömet okoz olvasóinak, egy-egy ízletes recepttel.