Megromlik a kesudió? Mennyi ideig tart a kesudió?

 • Ossza Meg Ezt
Megan Johnson

A kesudió a diós finomság csomagja. Olcsó, jó ízű és óriási tápértékkel bír.

A Healthline szerint rengeteg előnyük van, a vér és a szem egészségének javításától a koleszterinszint csökkentéséig.

Ha ezt elolvasod, talán kedvet kapsz, hogy kipróbáld a nemrég vásárolt kesudiót. Lehetséges azonban, hogy a csomagoláson az áll, hogy 4 hétig fogyasztható, de már több mint 4 hét eltelt.

Elvégre általában nem használunk gyakran diót. Ráadásul a diószemek teljesen jól néznek ki, ami megkérdőjelezi a címke érvényességét, és elgondolkodtat, vajon a kesudió megromlik?

Ez a meghatározó cikk biztosan választ ad minden kérdésre, ami a kesudió szavatossági idejével kapcsolatban felmerül, hogy minél előbb rátérhessen az élvezetes diócsemegézésre. Szóval, minden további nélkül, olvasson tovább.

OLVASSA MEG A Baileys Irish Cream megromlik? Meddig tart a Baileys Irish Cream?

Megromlik a kesudió? Mennyi ideig tart a kesudió?

A kesudió elég sokáig eláll, de idővel megromlik. A diófélék nemcsak megromlanak, hanem meg is avasodnak.

Az avasodás azért következik be, mert a diófélék olajmolekulái oxidálódnak, ami furcsa ízeket és szúrós szagokat eredményez.

Ahogy a szakértők kifejtették, a megromlott diófélék fogyasztása káros lehet az egészségre (forrás). Ez a kesudióra is vonatkozik.

A kesudió valahol középen helyezkedik el az eltarthatóság szempontjából. Tovább marad jó, mint a fenyőmag és a dió, de nem egészen olyan sokáig, mint a mandula. A pontos élettartamuk a feldolgozási és tárolási körülményektől függ.

Mind a nyitott, mind a bontatlan bolti kesudió tartós:

 • 2-4 hét a kamrában (napfénytől védve)
 • 6-9 hónap a hűtőben
 • 12 hónap a fagyasztóban
 • 2-4 hétig a kamrában (napfénytől védve)
 • 6-9 hónapig a hűtőben
 • Több mint egy évig a fagyasztóban
OLVASSA TOVÁBB Hogyan tartható el a Creme Brulee? Megromlik a Creme Brulee?

A kesudió soha nem kerül teljesen nyersen a teljes burkolatával együtt, mert a burkolat "urushiolt" tartalmaz, ugyanazt az anyagot, amely a LiveStrong szerint a mérges szömörcében is megtalálható.

Néhány gyártó azonban nyers kesudiót kínál konyhai célokra, amelynek minőségmegőrzési ideje nagyjából megegyezik a feldolgozott kesudióéval:

 • Körülbelül 1 hónap a kamrában
 • 4-5 hónapig a hűtőszekrényben
 • Akár egy évig a fagyasztóban

Hogyan lehet megmondani, hogy a kesudió rossz? Kesudió szavatossági ideje!

Szerencsére hihetetlenül egyszerű megállapítani, hogy a kesudió megromlott-e vagy sem.

Ez azért van, mert a diófélékben lévő összes zsír és olaj romlik, miközben nagyon nyilvánvaló jeleket ad:

 • Penészesedés
 • Festékszerű szag
 • Megszáradtnak és sötétnek tűnnek
 • Keserű íz

Mint korábban említettük, az avasodás elsődleges oka a hő és a levegő. Ez a két összetevő oxidálja a kesudióban lévő zsírláncokat, és új, az egészségre káros vegyi anyagokat képez - írja az eHow.

Az idő múlásával a kesudió kisebb oxidációja folytatódik, és a diófélék sötétednek és romlanak, festékszerű szagot árasztva.

OLVASSA TOVÁBB A BBQ szósz megromlik? Meddig tart a BBQ szósz?

A Moldpedia online penész enciklopédia szerint a penész az oxigén és a nedvesség hatására növekszik. Ezért a nedves helyeken a penész nagyobb valószínűséggel növekszik a kesudiókon, hacsak nem fagyasztja vagy hűti le őket.

Következtetés

A kesudió élettartamának meghosszabbítása érdekében tartsa hűvös és sötét helyen, légmentesen lezárt edénybe zárva. Egy kis erőfeszítéssel sokat javíthat az eltarthatóságán.

Most, hogy már mindannyian tisztában vagytok a tartósítási irányelvekkel, használjátok ki őket, és élvezzétek a finom kesudiót!

Adagolás: 1 adag

Megromlik a kesudió? Mennyi ideig tart a kesudió?

Előkészítési idő 15 perc Főzési idő 15 perc Teljes idő 30 perc

Összetevők

 • Kaszudió
 • Légmentesen záródó tartályok vagy Ziplock zacskók
 • Címkék és jelölők

Utasítások

 1. Olvassa el alaposan az útmutatót, hogy megtudja, mennyi ideig tart.
 2. Címkézd fel a tartalmat és a dátumot a tartályodra, és tartsd számon, hogy mennyit használsz!
 3. Légmentesen záródó edényben, hűvös, sötét helyen (kamrában vagy hűtőben) tárolja.
 4. Ha fagyasztva van, felhasználás előtt olvassa fel a hűtőben. Használat előtt mindig ellenőrizze, hogy nincs-e romlásra utaló jel.
OLVASSA TOVÁBB Hogyan tart ki a vattacukor? Megromlik a vattacukor?

Megan Johnson szenvedélyes élelmiszer-rajongó és kreatív elme a népszerű blog, a Blog about Food mögött. Megan egy kisvárosban született és nőtt fel, és már fiatalon elkezdődött a főzés és az ízekkel való kísérletezés iránti szeretete. Gasztronómiai útja úgy indult, hogy szakácsiskolába járt, csiszolta tudását és bővítette ismereteit a nemzetközi konyhákról.Megan szakértelmének megosztására és mások inspirálására a konyhában indította el az Élelmiszerről szóló Blogot, hogy egy olyan platformot biztosítson, ahol kifejezheti szeretetét minden kulináris dolog iránt. A csábító ételfotózáshoz és az ínycsiklandó receptek készítéséhez való tehetségének köszönhetően a blogja gyorsan elkötelezett követőkre tett szert.Megan ételhez való hozzáállása az egyszerűségről és az öröm megtalálásáról szól. Úgy véli, hogy a főzés mindenki számára élvezetes élmény kell, hogy legyen, tudásszinttől függetlenül, és a blogja is ezt a filozófiát tükrözi. A gyors és egyszerű hétvégi vacsoráktól a kidolgozott hétvégi sütési projektekig minden alkalomra megfelelő receptek széles skáláját kínálja.Továbbá Megan vágya, hogy különféle kulináris hagyományokat és ízeket fedezzen fel a blogján. Lelkes utazóként kalandjaiból merít ihletet, ételeit pedig fűszerek és összetevők egyedi kombinációival tölti meg. Blogja kulináris útlevélként működik, és anélkül, hogy muszáj lenne, globális gasztronómiai utazásra viszi az olvasókathagyják el saját konyhájuk kényelmét.Meleg és lebilincselő írásmódjával Megan nem csak recepteket oszt meg, hanem értékes tippeket, trükköket és technikákat is közöl, amelyek képessé teszik olvasóit arra, hogy jobb szakácsokká váljanak. Az ételek iránti őszinte szenvedélye, valamint a megbízható és hozzáférhető receptek biztosítása iránti elkötelezettsége megerősítette blogját, hogy az ételkedvelők és a szakácsra törekvő szakácsok számára is elérhető legyen.Amikor Megan nincs a konyhában, ott lehet felfedezni a helyi termelői piacokat, felfedezni a rejtett kulináris gyöngyszemeket a városban, vagy új receptkoncepciókon agyalni. Megan Johnson ragadós lelkesedésével és a jó ételek iránti elkötelezettségével továbbra is inspirálja és örömet okoz olvasóinak, egy-egy ízletes recepttel.